Future For Nature natuurheld

Tjalle Boorsma

"Val gelooft het bijna niet; hij gaat blauwkeelara’s in het echt zien! Ze gaan te voet verder en lopen onder de bomen door. ‘Pap, mam, kijk!’, roept Val blij. Hij richt de verrekijker naar boven en spot meteen de blauwe kleur die deze ara zo bijzonder maakt. Dit is een groep van 35 dieren’, vertelt Maria. ‘Ara’s leven in koppels. Een mannetje en een vrouwtje bij elkaar. En die koppels vormen dan weer groepen. In deze groep leeft één ara alleen. Kijk, daar zit ze.’ Maria wijst. ‘Ik heb haar Pluimpje genoemd.’"

In hoofdstuk 11 van 'De geheimzinnige vissendief' leert Val alles over de blauwkeelara. In het echt wordt deze speciale vogel beschermd door natuurheld Tjalle Boorsma. Tjalle is een Nederlandse bioloog die naar Bolivia verhuisde om een de blauwkeelara te redden. Deze prachtige vogel leeft alleen in Bolivia en er zijn er nog maar 400 tot 450 in het wild. Ze zijn heel zeldzaam!

Tjalle wilde weten waar deze vogels hun nest maken. Hij ging op zoek en ontdekte nieuwe plekken die nog niemand eerder had gezien. Dat was superbelangrijk om een plan te maken om de vogels te beschermen. Hij ontwierp zelfs een speciaal nesthuisje, een soort penthouse voor papegaaien, zodat de vogels veilig kunnen broeden.

Maar Tjalle wist dat hij dit niet alleen kon. De papegaaien leven in gebieden waar mensen koeien houden. Daarom werkt hij samen met boeren om te zorgen dat de papegaaien én de koeien genoeg ruimte hebben. Hij laat zien dat je ook op een natuurlijke en slimme manier koeien kunt houden, zodat de natuur behouden blijft én de boeren er meer aan verdienen.

Dankzij Tjalle werd een groot stuk land (680 hectare!) gekocht om te beschermen. Dat is een soort veilige thuisbasis geworden voor de blauwkeelara’s.

Wil jij meer leren over de blauwkeelara?