"De viskat kan zijn korte staart gebruiken als roer onderwater, leest ze. En als hij onderwater duikt, vouwen zijn oren zo stevig tegen zijn kop aan dat er geen water binnenkomt. Zijn klauwen hebben zelfs zwemvliezen! Hij heeft twee dikke lagen vacht. Daardoor blijft hij lekker droog en warm, zelfs in het water. De viskat leeft in gebieden in Zuidoost-Azië met veel water. Wow, dit is echt een speciale kat!"
In hoofdstuk 1 van 'De geheimzinnige vissendief' leert Mai over de viskat. Deze bijzondere kat die in het echt wordt beschermd door Tiasa Adhya, een natuurbeschermer uit India. Deze kat is één van de weinige katachtigen die dol is op water! Viskatten leven in moerassen en natte gebieden, en eten vooral vis.
Maar er is een probleem: de plekken waar viskatten leven, worden steeds kleiner. Er wonen ook veel mensen in die gebieden, en de natuur raakt in de knel. Daarom werkt Tiasa hard om de moerassen te beschermen. Ze zorgt ervoor dat mensen én dieren daar samen kunnen leven.
Tiasa is heel goed in samenwerken. Ze praat met bewoners, vissers, en mensen van de overheid. Zo probeert ze iedereen mee te laten helpen. In 2010 begon ze samen met anderen The Fishing Cat Project, het eerste grote onderzoek naar viskatten in India. Dat project loopt nog steeds! Ze bedacht ook een leuk programma: ‘Leer je buren kennen’. Hierin leren mensen die naast de moerassen wonen meer over viskatten. Ze mogen zelfs de katten namen geven! Zo voelen ze zich verbonden met deze bijzondere dieren.


In het gebied Chilika werkte Tiasa samen met de overheid om patrouilles te organiseren. Zo worden de moerassen beter beschermd. Dankzij haar inzet werd de viskat het officiële symbool van Chilika! En er gebeurde nog iets bijzonders: er werd voor het eerst een Euraziatische otter gezien aan de oostkust van India.
Voor Tiasa is de viskat een soort held. Als het goed gaat met de viskat, dan gaat het goed met de moerassen. En dat is weer goed voor de mensen die daar wonen. Met haar geduld, kracht en liefde voor de natuur laat Tiasa zien dat we samen een verschil kunnen maken.