Future For Nature natuurheld

Caleb Ofori Boateng

"‘Papa Kojo vertelt het publiek over de zeldzame Togokikkers. Dat Togo-kikkers normaal bruingroen zijn. Dat de kikkers nuttig zijn voor mensen, omdat ze muggen eten. Dat de kikkers te vaak gevangen worden door mensen voor hun kikkerbilletjes. Dat de Togo-kikkervijver beschermd moet worden. Dat er geen mijn gegraven moet worden, omdat de Togo-kikkers dan uitsterven. Tot slot vertelt papa Kojo dat God nu een boodschap overdraagt via de kikkers. Dan opent papa Kojo zijn handen en toont hij de witte kikker met de rode ogen aan alle mensen. Hoopvol kijkt Enam de kerkzaal in."

In hoofdstuk 5 van 'De geheimzinnige vissendief' ontdekt Enam hoe belangrijk het is om ook kleine dieren, zoals kikkers, te beschermen. In Ghana doet Caleb Ofori Boateng dat al jaren! Hij is de eerste bioloog in zijn land die onderzoek deed naar kikkers en andere amfibieën.

Toen Caleb begon met zijn studie in 2006, wist bijna niemand precies welke kikker- en salamandersoorten er in Ghana leefden. Dus besloot hij zelf een lijst te maken! Tijdens zijn zoektocht vond hij zelfs kikkers die nog nooit eerder waren ontdekt. En hij vond soorten terug waarvan mensen dachten dat ze uitgestorven waren, zoals de Togo slippery frog, een heel zeldzame glibberige kikker die al 40 jaar niet meer was gezien.

Maar Caleb wilde méér doen dan alleen onderzoek. Hij wilde deze dieren echt helpen. In Ghana luisteren mensen goed naar wat er in kerken wordt verteld. Daarom bedacht Caleb iets bijzonders: "conservation evangelism". Hij ging in kerkdiensten praten over hoe belangrijk het is om kikkers en andere dieren te beschermen.

En het werkte! Dankzij Caleb wordt er nu veel minder op deze kikkers gejaagd en gaat het weer beter met hun leefgebied. Zijn organisatie, Herp-Ghana, helpt nu kikkers en reptielen in heel West-Afrika.

Caleb laat zien dat zelfs kleine dieren een groot verschil kunnen maken — als iemand er maar voor opkomt!

Wil jij meer leren over de togo-kikker?