Internships/volunteer

Onderzoeksstagiair(e) ‘actievoeren’ [ Dutch]

Onderzoeksstagiair(e) ‘actievoeren’ [Dutch]

Nederland kent een rijke actietraditie. Milieudefensie ook. Maar tijden veranderen en actievoeren ook. Wat 50 jaar geleden gemeengoed was, is dat nu misschien niet meer. Er zijn nieuwe actievormen ontstaan. Maar wat zijn de trends? Hoe kijken mensen aan tegen verschillende vormen van actievoeren? Op deze en andere vragen zoeken wij een antwoord. Gelijk enthousiast om aan de slag te gaan? Dan zijn we opzoek naar jou.

Dit is het onderzoek

Nederland kent een lange en gevarieerde actiehistorie. Er waren grote demonstraties in ons land, zoals in de jaren 80 tegen kernwapens. Of recenter, de Klimaatmars in maart 2019. Maar ook stakingen, zoals de Februaristaking in de Tweede Wereldoorlog of die in 2014 van de schoonmakers. Denk ook aan allerlei bezettingen, zoals die van het Maagdenhuis in 1969 en 2015.

Milieudefensie is een organisatie die volop actievoert, al sinds de oprichting in 1971. We streden tegen de aanleg van een 5de landingsbaan op Schiphol: we plantten het Bulderbos en gingen bovenop een vliegtuig zitten. We startten verschillende rechtszaken, onder andere tegen Shell en de Nederlandse Staat. En we zorgden ervoor dat het burgerinitiatief Stop Fout Vlees door meer dan 100.000 mensen werd getekend. Ook lieten we regelmatig van ons horen door ludieke acties te voeren op straat.

Tijden veranderen, maar actievoeren gebeurt nog steeds. Ook bij Milieudefensie. Door de jaren heen zie je stijlen en actievormen wel veranderen. Wat 50 jaar geleden nog gepast was, is dat nu misschien niet meer. En met de komst van het internet en ontwikkelingen op sociale media, zijn er allerlei online vormen van actievoeren mogelijk.

Wij zoeken een onderzoeksstagiair(e) die aan de slag gaat met dit thema. Welke trends zijn er te schetsen in de afgelopen eeuw? Hoe kijken mensen aan tegen actievoeren? Merken activisten dat de ruimte om actie te voeren wordt ingeperkt? En zijn er nieuwe vormen die onze aandacht meer verdienen? Met deze en andere vragen ga je aan de slag.

We zoeken iemand die:
 • Een onderzoeksstage wil doen van ongeveer een half jaar. De starttijd is bespreekbaar, maar je begint liefst uiterlijk in februari 2020;
 • Ervaring heeft met onderzoek doen, zowel archiefonderzoek (de boeken en artikelen induiken) als experimenteel onderzoek (proefpersonen bevragen);
 • Zelfstandig kan werken en het voortouw neemt;
 • Interesse heeft in sociale bewegingen en klimaatverandering.
Wat we jou bieden:
 • Begeleiding door een ervaren team van actiecoördinatoren;
 • De mogelijkheid om er een afstudeerstage van te maken (en dus je scriptie bij ons te schrijven);
 • Een uitdagende werkplek in hartje Amsterdam, binnen een inspirerende en betrokken organisatie;
 • Een informele en idealistische werkomgeving;
 • Een stage- en reiskostenvergoeding;
 • 4 dagen per week een heerlijke vegetarische lunch.
Wat we van jou vragen:
 • Dat je een relevante opleiding volgt waarbinnen ons vraagstuk goed past (liefst Sociale Wetenschappen of Gedrag en Maatschappij);
 • De ervaring om onze vraag om te vormen naar een bruikbaar en uitvoerbaar onderzoeksvoorstel;
 • Dat je tenminste een derdejaars hbo-student of WO-student bent;
 • Dat je full time beschikbaar bent voor een periode van ongeveer 6 maanden
Solliciteren

Enthousiast geworden? Stuur dan je motivatiebrief en cv uiterlijk 31 november naar solliciteren@milieudefensie.nlGraag o.v.v. ‘onderzoekstage actievoeren’.

De sollicitatiegesprekken vinden plaats in de week van 9 december. We nodigen je van harte uit om eerst even te bellen voor meer informatie: 020 5507 330. Vraag naar Ivo Verburg of Merel Stoop.